Inget schack idag

Har varit på "kalas" hos min storasyster i Växjö idag så det blir inget schack. Är skittrött och sitter och lyssnar på dålig musik

Tjingalång

Slut på schackdagen

Jaha, nu har jag precis kommit från Kalmar SK's juniorträning. Sitter på min pappas dator på jobbet och skriver lite. Har ganska tråkigt just nu faktiskt.
Det var ingen stor skara barn som kom för att spela schack idag heller, denna dagen kom det bara en liten kille. Han var dock riktigt riktigt duktig, och endast åtta år gammal. Förhoppningsvis så kommer han fortsätta spela och bli bättre och bättre.

Jag själv satt i ett annat rum med Jimmy, Kevin och Mattias och spelade lite chock och annat. Jag vann alla korrschackpartierna utom två tror jag. Blixtarna gick också till min fördel, fick även idag äran att slå Micke i en blixt! ;)

Fick även träffa den andra Micke (alltså Nilsson) som jag självklart saknat såååå mycket. Och han har ju saknat mig ännu mer, fast han inte visar det. Hahaha!

Nehe, nu får jag väl sitta här och tråka i min ensamhet. Kan inte spela schack eller nåt på den här datorn pga alla olika spärrar och brandväggar.

Hejdå!

In till Kalmar igen

Idag ska jag in till Kalmar igen och hjälpa till med deras juniorverksamhet. Jag hoppas bara att det kommer lite mer folk, för Kalmar SK's skull så deras hårda arbete lönar sig. Skulle ju vara tråkigt annars, man blir ju så himla besviken.

Men allvarligt, var har alla schackspelande barn/ungdomar tagit vägen!?!?! När jag började för 5 år sen så var vi ungefär 20 st, efter bara ett år var vi nere på 10. Nu är det bara jag kvar från "det gamla gänget". Det är ju helt sjukt. Sitter alla bara vid datorn idag eller? Man måste väl se till att göra något annat också?
Jaja, jag tycker bara att det är riktigt konstigt att det ska vara så svårt just här i Kalmar. Det finns ju hur mycket barn som helst, men inga som vill spela schack.

Jag ska nog se till att det kommer igång igen, hur vet jag inte men det ska gå.

Blixt KM

Nu är jag hemkommen från klubblokal och blixt-spel. Det var en liten, men tapper skara.
Jag, Palle J, Jerry, Anders och Kalle. (samt Nisse som tittade på lite innan fikat).

Jag spelade riktigt uselt och tog bara två poäng. (vi spelade dubbelrondigt) Vinnare blev till slut Jerry, grattis till det. Jag tror att Jerry kommer ta hem det totalt också, han är riktigt grym på blixt.Nu ska jag spela lite Backpacker 1 och sen ska jag sova.


Tjingatjång!

Blixt KM ikväll

Nu ska jag snart dra iväg till klubblokalen och spela blixt. Tredje "deltävlingen" idag. Hoppas bara det kommer lite folk också, annars är det så himla tråkigt tycker jag.
Tänkte passa på att vara där lite tidigt så jag kan kolla igenom mitt parti från i söndags. Jag koncentrerar mig mycket bättre när jag är i klubblokalen, så därför tycker jag det är bra.

Nehe, nu ska jag gå och göra mig vackrare och sen tar jag bussen bort vid 17.20.


Ciao!

Home again

Jaha, nu har jag varit hemma en timme ungefär och tänkte jag skulle uppdatera lite snabbt innan jag lägger mig.
Var inne i Kalmar och var med på Kalmar SK's juniorträning. Var mest med som "ledare". Kommer i fortsättningen att vara med där inne på torsdagar och hjälpa till och kanske få lite träning på köpet också ;)

Var i alla fall ganska trevligt där inne, fick ju slå Micke några gånger i blixt så det gjorde det helt klart värt resan. Hahahaha...


Imorgon är det den tredje deltävlingen i blixt-km. Hoppas det kommer lite folk också så det blir lite match. Så tråkigt och ha blixt-turnering på 5-6 pers ju. Jaja, det återstår att se.

Nu ska jag sova, god natt! ZzZzZzZzZ

Det bär iväg till Kalmar

Jahapp, ikväll ska jag in till Kalmar och kolla in Kalmar SK's juniorverksamhet lite grann. Idag är det för mindre barn, men tänkte kolla in det lite ändå.
Har nog i stort sätt bestämt mig för att börja spela där också, för träningens skull. Tänkte att jag kanske kunde hjälpa till lite med de små juniorerna också, nu när jag ändå in har något för mig.

Får se hur det blir med detta!


Nehe, nu ska jag titta på Simpsons tror jag, haha!

Tjingalång!


Föresten, jag håller på och gör ett litet bild-kollage över mina "schackår". Bara så ni vet ;)

Matchreferat

SK Framåt´s seriepremiär blev en nagelbitare, trots en bra start. Lasse visade ingen pardon i en sicilliansk variant. Motståndaren gav upp när han satt i skruvstädet och fann sig bli matt i ett drag! Janne mötte som svart den den tamaste varianten vit kan ge sig på i sicillianskt. Här blev det ganska snart en stillsam remi. I detta läge kom Kalle´s förlust oväntat då han i vanlig anda laddat på i öppningen. Svart fick dock upp ett motspel där Kalle tappar pjäs och parti. Det såg ändå inte helsvart ut eftersom Nils Egon bytt ner sig som vit i ett tornslutspel med goda vinstchanser. Men inget är omöjligt! I sin jakt på en möjlig victoria tappar vit  initiativ och lyckas inte stoppa svarts fribond vilket solkade denna dag för Nils. Det står nu 2,5-1,5 till Nybro och Palle G kämpar på bra i sitt parti med bättre bönder i ett likfärgat löparslutspel. Dock ser det mörkt ut i Palle J´s parti. Men då får palle J det motspel han sökt efter i 25 motiga och tillbakapressade drag. Det bär ända in i kaklet och det har sagts förr och sas på morgonen av Janne:

-”Hellre en ful vinst än en vacker förlust!”

I detta likaläge hittar Palle G vinstvägen och Björn lyckas knipa en remi. Så poängen var därmed klar. Nu fick Johanna den äran att avgöra hur många pinnar som skullle bärgas till Smedby denna söndag. Hon visade kyla och gjorde inga större missar när motståndaren kämpade mot både klockan och ett tillknäppt läge. Så segern var därmed skriven till 5-3! Bäva månde för fortsättningen…


Övrigt

Fast rating: 1404


Flytande: 1463Måste också bara tillägga att jag var färdig sist idag och spelade i 5h 45min, helt död efteråt...


Tjohooo!!!

Idag var det dags för den första seriematchen och vi bar oss av mot Nybro vid halv nio-tiden. Det var en tuff match, och ganska viktig för båda lagens självkänsla, tror iallafall jag.
Blev en riktig nagelbitare...
Vi lyckades till slut vinna med 5-3 och här kommer SK Framåt's spelares resultat:

Ingemar Johansson 1785  -  Lasse Svensson 1976 0-1

Valter Lukez 1775  -  Björn Bäckström 1856 ½-½

Mikael Cederblad 1773  -  Paul Gröning 1800 0-1

Ingemar Ernstsson 1733  -  Jan Feldreich 1706 ½-½

Jan Arbman 1666  -  Karl Malbert 1726 1-0

Tryggve Ivarsson 1612  -  Paul Johansson 1595 0-1

Mattias Hågestad 1602  -  Nils-Egon Göljén 1551 1-0

Michael Lindén 1597  -  Johanna Lundström 1404 0-1

Kalmar Nyckel Open

Med stor frustration meddelar jag nu att SK Framåt's juniortävling är inställd!!!


Anledningen är att  det inte finns tillräckligt med folk för att arbeta på tävlingsdagen.


En djup suck sprider sig genom min kropp när jag skriver detta. Så himla typiskt, himla SKIT!!!
Panik, panik och frustration!

Nu börjar jag tappa tålamodet med det här, helt allvarligt. *en till suck*


Lite tur ska man väl ha?

Eller kanske vääääääldigt mycket.

Spelade så himla dåligt ikväll, men på något konstigt sätt så vann jag. Hade förlust-ställning nästan hela partiet genom och det slutade med att jag mattade Palle. Jag låg under med tre bönder och hade absolut inget att spela på, men jag försökte ändå. Sen hittade jag en liten sak som såg lite farlig ut, men som var helt lugnt.
Detta såg då inte Palle och jag lyckades få en etta i protokollet. Kanske lägger jag ut partiet så får ni se hur uselt jag spelade...Jaja, det var allt för ikväll, nu ska jag nog sova...


Eller förresten, vill bara passa på att säga lycka till till Micke på söndag, du vet att du har mitt stöd fullt ut ;)


Over and out!


Inget Nybro...

... för mig ikväll ändå. Lite trist, men så blir det när man är ute i sista stund.

Nu sitter jag här, med nybakta muffins och pluggar lite slutspel.


Ha det bra!!!


Konstig dag

Hej alla tappra läsare!

Tänkte bara slänga in en snabb uppdatering medan jag faktiskt har tid att andas! Idag har det varit lite småkonstigt i skolan, två brandlarm inom loppet av ca 20 min. En typ skitsur rektor och polis, hmmmm...

Visste inte att det fanns huliganer på Stagg, trodde alla dom var borta på Kagg! ;)Nehe, ikväll kanske jag superduper eventuellt ska till Nybro och spela lite skojschack med dom. Kunde ju vara skoj, men vet inte hur jag ska ta mig hem sen. Jaja, det löser sig väl


Om jag inte åker dit tänkte jag stanna hemma och plugga bondeslutspel. Ganska roligt faktiskt!!!


Nu ska jag titta på tv en stund och sen drunkna i läxor!

KM: Mats Leden-Johanna Lundström


Tabell KM

km20093a
km20093b


KM rond 3

I grupp A fortsatte de jämna partierna och det visade sig utmynna i ytterligare remier. Anders mötte Emil i ett parti som började lungnt men avlöstes med ett  vilt avbyte mot ett tornslutspel. Parterna enades om remi. Jerry mötte Karl och där blev det också remi vilket utökade deras räcka med remier. Sven Erik som har haft en tung start på turneringen visade att han också är att räkna med i årets KM. Björn sökte febrilt vägar för vinst men klockan tickade ut och gav Sven Erik hans första etta. Mikael som har inlett turneringen positivt hade kvällens längsta batalj mot Jan. Här saknas ännu ett resultat.

Sven Erik-Björn   1-0
Anders-Emil        1/2-1/2
Jerry-Karl           1/2-1/2
Mikael-Jan          1/2-1/2

 

I grupp B skjöt Chrillo och Göte upp sitt parti men de övriga kämpade på! Johanna spelade klokt som svart mot Mats som i aggresivitetens tecken tidigt satte bort pjäs. Vilket Johanna gensat omsatte till en vinst. Ja mot Johanna bör ingen i denna grupp bjuda på lillfingret!!!  Lars luftade vingarna  i Bird öppningens anda mot Per. Här var det ovisst och chanser saknades inte för någon av Uvarna men båda kom överens om remi efter en kamprik match. I partiet mellan Palle och Nils Egon såg det ut som om Palle med sina vitpjäser skulle kunna sätta Nils Egon matt i två drag ett tag. Dock slank en häst ner på g8 bakom kungen på g7. Det visade att angreppet därmed tappat sting och efter avbyten kom de överrens om remi.

Göte-Chrillo   uppskjuten
Mats-Johanna   0-1
Lars-Per             1/2-1/2
Palle-NilsEgon   1/2-1/2


Taget från www.skframat.wordpress.com


Schacknovell

Skol-SM                                                                                                                                                                                                                                              


Det är helt tyst i spellokalen. Klockan tickar och allt står stilla. Jag sitter på stolen, tittar på ställningen, lutar mig tillbaka och känner mig självsäker. Jag ser framför mig alla de olika varianterna hon kan spela. Allt verkar gå min väg och motståndaren ser besvärad ut och drar en djup suck. Jag reser på mig och går ett varv runt spellokalen, överallt ser jag förtvivlade miner och självsäkra grin. Alla är fokuserade, djupt koncentrerade. Det finns inget som är så slående som koncentrationen under matcherna. Inte ett ljud hörs från spelarna, fastän alla strax innan starten var vänner så är allt sådant lagt bakom sig. Nu är det vinst som står programmerat i allas hjärnor.
        Jag fortsätter min runda mot de yngre klassernas bord. Där har nästan alla redan försvunnit, trots att de endast hållit på i några få minuter. Där inne är allt annorlunda. Barnen pratar med varandra, bryr sig inte så mycket om att det är en tävling, det är ju bara på skoj.
Tänk om alla bara kunde tänka så, vad lätt allting skulle vara då.
       
I de båda rummen sitter det folk från hela Sverige och det märks tydligt vilka som hör ihop. Stockholmarna står och fnyser åt smålänningarna och norrlänningarna, tycker att de är bönder hela bunten. Smålänningarna står i sin tur och fnyser åt stockholmarna för deras tråkiga attityd. Det är ju just detta hela sporten går ut på.

Alla ska kunna hålla på med det, stora som små, tjej som kille, norrlänning som stockholmare. Det är så fascinerande, tänker jag för mig själv, hur folk från så helt skilda världar och bakgrunder kan komma samman under samma villkor. Alla har också ett gemensamt mål, vinst.

 Jag går sakta tillbaka till min plats, ser att min motståndare även hon gått på en kort promenad. Jag gör en snabb överblick och blir mycket förvånad. Det blev ju inte alls så som jag hade tänkt! Det här kan inte stämma, tänker jag. Jag känner pressen, klockan tickar på och allas ögon är nu vända på mig.

Det är det sista och avgörande partiet nu. Jag letar febrilt efter en lösning, det kan bara inte stämma. Med en gång känner jag mig inte så självsäker längre. Allt har gått fel, förlusten står och knackar på dörren, det är kört. Så är det ibland, tänker jag, man kan inte vinna jämt. Jag känner hur vinsten glider ur fingrarna på mig och drar en suck, precis som min motståndare gjort före mig. Jag tänker inte ge upp än dock, allt kan hända även i de mörkaste tider.

Min motståndare kommer tillbaka, sätter sig ner, tänker några sekunder och sedan, krasch! Hon gör återigen det där helt otänkbara, hennes räknande går snabbt och enkelt. Hon ser självsäker ut och ler ett brett leende och stänger av klockan.

 -  Schack matt, säger hon och räcker fram handen.

Jag förstår ingenting, hur kunde det ske? Hur kunde jag förlora det här partiet? Det är ju en tjej och hon är dessutom ett år yngre än mig!
Jag skakar skamset hennes hand och vi börjar ställa tillbaka pjäserna till ursprungsställningen.

Inom loppet av några minuter är allting slut. Människorna som stod runt omkring och tittade försvinner en efter en och snart är det bara jag kvar. Jag känner besvikelsen krypa fram, både i mig själv och ur alla andra.

Min motståndare kommer fram till mig och säger:

-  Bra spelat! Jag trodde jag skulle förlora där.

Hon verkar inte alls bekymrad över någonting och är trevlig mot mig, inte alls så där arrogant som vissa kan vara. Jag blir mycket förvånad när hon sedan frågar mig om jag vill äta med henne, men visst, det är ju det hela spelet går ut på. Smålänningen och stockholmaren sitter nu tillsammans, har helt glömt bort rivaliteten från några minuter sedan. Alla är vi tillsammans nu och inga hårda ord används. Alla har förts samman tack vare en sak.

Det gemensamma intresset för ett sådant simpelt spel som schack. 

Johanna Lundström SP09B HT 09


Och slutligen dag tre

Jaha, blandade känslor idag. Spelade ganska bra i andra partiet, men det första var katastrof. Tänker nog lägga ut några partier så fort jag orkar...

Mitt slutresultat blev 4/8 och en 30:e plats av 58. Jag är väl inte helt nöjd, men som vanligt hamnar jag i mitten av fältet. Jag är väl helt enkelt en medelmåtta!


Fyra stycken smålänningar som fick pris. Anton, Angelina, Jimmy och Tom. Grattis till er alla!


Nu ska jag snart gå och lägga mig, är helt slut 

Dag två skol-sm

Tänkte bara slänga in en snabb uppdatering innan jag går och lägger mig nu.
Inte helt nöjd med min prestation idag, men det är i alla fall godkänt. Spelade riktigt bra i de första partierna, men sen gick det bara utför. Hjärnan bestämde sig för att kopplas bort och då fanns det inte mycket jag kunde göra...
Vi har också kollat på VM-kvalet mellan Sverige-Danmark. SKIT, är väl så jag skulle sammanfatta det. På hotellet där vi såg matchen träffade vi också en jättetrevlig norrman. Han berättade lite allt möjligt, bl.a att han skulle på hobby-mässa här i Göteborg. Han höll på med järnvägar och sånt (modellbygge).
Har varit en trevlig dag och jag känner mig taggad inför i morgon. Nu ska jag bara se till att få lite sömn också, men det lär ju inte vara så svårt eftersom jag praktiskt taget sover när jag skriver detta.
Bra dag för Småland, nu kör vi på sista ronderna!!!

Dag ett skol-sm

Då är denna första dag äntligen slut. Det har gått lite blandat idag.
Totalt har det gått bra för Småland idag, men vem trodde inte det? 
Jag har en förlust, en förlust och en vindruva. Ursäkta humorn, har Birgitta bredvid mig just nu och vi är trötta som bara den...
Första partiet spelade jag uselt och andra likaså. Skillnaden var dock mina motståndare, den ena bra och den andra mindre bra. Min andra motståndare satte bort pjäs i 5:e draget, säger ju en del.
Nehe, nu avslutar jag min dag på denna jobbiga mac-datorn. (eller fina som Birgitta säger)
Linda ligger i överslafen och skrattar gott. Nu ska vi sova
Sov sött, ses imorrn "macken"    á la Roy och Roger!

Packing

Hallå alla!
Tänkte bara slänga in en uppdatering nu mitt i all packning. Är i stort sätt färdig, sitter och lägger in lite musik på mobilen. Ska ju sitta i minibuss några timmar, då behövs bra musik.

Min musiklista består bl.a av:
Ted Gärdestad
Tommy Körberg
Disney-musik (timon och pumba)
ABBA
Mamma Mia-soundtracket

Osv osv osv...


Var hos Lasse S idag och lånade två böcker, en om bondeslutspel och en kombinationsbok. Spelade också tre blixtar. Det gick dock inge bra för min del. Såååå dålig är du inte Lasse! ;)


Nehe, nu ska jag sova. Måste upp vid 7 imorgon, senast...

Snabb uppdatering

Sitter här i bibblan på Stagg och tråkar lite. Tänkte bara slänga in en snabb uppdatering innan jag börjar


Onsdag är det inget spel, frirond. Ska dock träffa Palle J och fixa lite grejer till jag åker på Skol-SM på fredag. Göteborg, here I come!

På torsdag beger jag mig till Lasse Svensson för att låna lite böcker i, vad han nu säger, sitt numera dammiga schackbibliotek. Han ville eventuellt också ha stryk i blixt, och det fixar vi ju! ;)

På fredag åker jag då till Göteborg och Skol-SM. Ska bli jätteskoj.
Åker med tåget 09.02 från Kalmar till Växjö. Därifrån ska hela gänget åka med en minibuss som Håkan Jalling fixat. Hur ska jag klara mig mellan Växjö och Göteborg med Johnny i bilen!?!?!

Kommer försöka uppdatera på någon dator och jag hoppas ni följer mina resultat på hemsidan sen...


Japp, nu börjar jag snart min första lektion så jag sticker nu!

Ha det!

...

Just för tillfället blir jag sjukt irriterad på blogg.se

Har nu fått göra om allt en gång till!


PANIK OCH FRUSTRATION!!!

For Good-Wicked

Bara för att jag älskar musikaler...


Vem sa att...

... schackspelare var seriösa?!?!


Resultat rond 2 KM

Onsdagens matcher i A-gruppen var jämna och avslutades relativt tidigt för att vara långpartier (före halv tio). Trenden att alla kan ta poäng av alla håller i sig. Jan spelade vit mot Sven Erik. Här stod kampen på damflygeln i en spännande benoni öppning. Det såg remibetonat ut vid större delen av partiet. Jan lyckades bäst  i ett springarslutspelet och vägen bar till vinst. Björn spelade vit mot Anders i ett parti där vit lyckades trycka tillbaka svart till tredje raden. Björn hade initiativet  men när centrumbönderna byttes av såg det mer ovisst ut och det slutade i remi. Karl spelade mot Mikael i en händelserik öppning (Italienskt?!) där Karl inte gav Mikael chans till rockad och hade ett duktigt utvecklingsförsprång. Dock hittade Mikael motspel trotts mindre aktiva pjäser. Efter avbyten befann sig kombatanterna i ett slutspel med olikfärgade löpare och snart var remin ett faktum. Jerry och Emils parti är uppskjuten.

Jan-Sven Erik    1-0
Karl-Mikael        1/2-1/2
Björn-Anders    1/2-1/2
Emil-Jerry         uppskjuten

 

I grupp B var det ett mer explosivt (!) spel och remier var inget alternativ. Vit dominerade resultaten. Här spelade Lars svart mot Johanna och sin vana trogen  sicillianskt. Johanna lyckades placera sina löpare på de minst aktiva positionerna och beredde vägen för en tidig bondeförlust. Dock avgjordes det hela när Lars gör kort rockad trotts att Johanna har tappat h-bonden och därmed har ett farligt angrepp på lut. Iskallt manövrerade Johanna över torn och dam till matthot som inte gick att undvika och Lars sträckte till slut vit flagg. Nils Egon spelade vit i ett dambondespel där Nils Egon öppnade upp genom avbyte av c bonden. Sedan pressades Mats på damflygeln men höll ihop stabilt. Dock gör Nils Egon sin bondeframstöt, e4, i rätt ögonblick och lyckas vinna kvalitet. Efter nedbyten var Mats ställning i spillror och Nils Egon vann åter i denna rond. Per hamnade som vit i trångmål med svårighet att göra rockad och med mindre aktiva pjäser än Göte. Dock höll Per huvudet kallt och lyckas med konststycket att vända på steken och ta hem en vinst när Göte tappar initiativ samt material.

Johanna-Lars     1-0
Per-Göte               1-0
Nils Egon-Mats  1-0
Chrillo-Palle   uppskjuten


RSS 2.0