Gott Nytt År!

Ännu ett år har gått och det har varit ett år med mycket motgångar. Men det har också varit ett underbart år!
Jag har lärt känna så mycket trevliga människor som verkligen gjort detta till ett bra år.

Jag som schackspelare har utvecklats väldigt mycket. Jag har engagerat mig väldigt mycket i arbetet i min klubb i år och jag tycker att det gått bra. Vi har lyckats få igång en liten juniorverksamhet, vilket absolut är det viktigaste för alla föreningar. På ett år har jag växt otroligt mycket som person, och jag vill passa på att tacka alla i min närhet för detta.

Tänkte passa på att berätta lite om några personer här i Kalmar-trakten som jag tycker gör ett fantastiskt arbete för svenskt schack.

Jag börjar med Mikael Ohlsson, Kalmar SK. Han har, med sitt engagemang och sin positiva inställning fått många barn intresserade av schack. Han höll på med Schack4:n och han har slitit länge för att få igång en juniorverksamhet i sin klubb. Han borde uppmärksammas mer för han gör ett helt fantastiskt arbete, och har bl.a hjälpt mig med lite slutspelsträning nu i höst! ;) Sluta inte med det du gör Micke, för det betyder mycket för schack i Kalmar, Småland och Sverige.

Tvåa blir Göte Nissinen, Emmaboda SS. Han spelar även med Kalmar SK och det är han och Micke Ohlsson som är de drivande krafterna i den klubben. Han är en väldigt duktig juniorledare, pedagogisk, kunnig och väldigt trevlig! Han försökte, tillsammans med Micke, att få en nystart på Kalmar SK's juniorverksamhet. Även om det kanske inte gick så bra den här gången så gör det ingenting. Det är bara att ta nya tag och försöka igen, och det vet jag att de kommer göra. Ovärderlig för Kalmar SK:s juniorverksamhet.

Nästa blir Palle Johansson, SK Framåt. Jag har skrivit om honom tidigare så det blir bara lite kort nu. Han är juniorledare, kassör och vår lilla hustomte i klubben. Han fixar allt mellan himmel och jord och har även blivit uppmärksammad av Sveriges Schackförbund för sitt arbete. Trevlig man med ett glatt humör som alltid ställer upp, en riktig lagspelare!

Det är väl egentligen dem som jag tycker gjort det där "lilla extra". Fantastiska killar som håller igång klubbschacket här i Kalmar. 
Tack alla som gjort 2009 till ett toppenår!
Några är:
                                                                
Ovanstående
"Malmö Open-gänget"
Alla SchackPinglor
Alla medlemmar i SK Framåt

GOTT NYTT ÅR! // Johanna Lundström


Trött

Ska snart gå och lägga mig nu så jag tänkte bara slänga in en kort uppdatering innan.

Tränar en del nu, det är ju jullov och jag tänkte använda det. Det jag mest tänkt träna är slutspel, då mest bondeslutspel. Olika typställningar och annat smått och gott. Tänkte även kolla upp lite nya öppningar, är så himla trött på att spela e4 nu så jag ska byta. Tänkte att jag kanske till våren skulle börja spela d4 istället, vi får väl se.

Spelade lite blixt med Micke på blip, resultatet behöver vi ju inte gå in så nära på. Jag vann ju första iallafall... Han krossade mig även i Betapet så jag blev på så där lagom bra humör. Jag SKA slå honom i det någon gång!

Har även kommit på att jag bloggat i över ett år nu! Om man räknar på båda mina bloggar då, hade ju en innan denna. Skamligt att jag inte kom på det i november, borde skrivit nåt "Jubileumsinlägg" eller något sådant. Jaja, inget att göra åt nu.

Ska spela lite blixt på PlayChess innan jag lägger mig.

So long flaggstång!

Julen slut

Jaha, börjar julen gå mot sitt slut. Skönt tycker jag! Nu har jag ett jullov som jag tänker använda till att plugga lite schack. Tänkte att jag skulle spela någorlunda bra denna säsongen som kommer, inte så illa som denna. Jag har haft ovanligt mycket flyt i höst.

Nu ska jag spela lite blixt på playchess tror jag!


God Jul

Hej alla!
Antagligen kommer jag sätta mig vid datorn imorgon, fast det är julafton men jag tänkte att det var lika bra att skriva ett inlägg nu ikväll.

Vill bara önska alla en God Jul, hoppas ni varit snälla så tomten kommer med julklappar! :)

Snart jul!

Jaha, nu börjar vi då närma oss jul och det blir inte mycket tid till schack. Har just konstaterat för mig själv att jag inte kommer spela något närschack förrän mitten/slutet av januari. Skandal! är det enda jag har att säga om detta.

Idag när jag skulle in och handla mina julklappar (nej, jag hade inte köpt en enda julklapp) kunde jag inte hitta min plånbok. Det blev att sms:a både Micke och Albin. Var lite orolig där ett tag för att jag hade tappat den, men mycket riktigt så låg den i bilen. *pust*
Ja, så kan det gå när man kommer hem sent en natt och knappt inte sovit på några dar, men det gick ju bra till slut ändå!

Satt och löste lite kombinationer igår kväll, gick fruktansvärt dåligt. Tror inte man ska försöka sig på det när man är trött, det blir bara skit ändå. Ganska trevlig bok annars som jag lånat från Lasse "My Daily Exercise" av Heinz Brunthaler. Ganska blandade problem, allt från endragsmatter till annat knep och knåp.

Mikael har ju lovat att jag ska få låna hans draken-bok också, för jag har ju spelat riktigt uselt som svart i den senaste tiden. Hoppas bara han håller sitt löfte och att han även kan ge mig min plånbok, helst utan att ha plundrat den innan.

Nehe, nu ska jag snart gå och lägga mig. Får väl göra ett nytt försök med lite kombinationer, vi får väl se :)

Sven Risberg - Johanna Lundström ½-½Partiet fortsatte ett bra tag efter detta, men det är remi efter Sc4+
Men Txc3 fungerar ju inte ens. Bara att gå Kb1! och svart förlorar

Hemma igen

Hallå allihopa!
Nu är jag hemma igen efter en fantastiskt trevlig helg! Jag har inte haft så kul på länge, det är ett härligt gäng. Micke Nilsson, Albin Olsson, Philip Aldebert, Andreas Persson och sen jag. Alla förutom jag själv skulle spela Malmö Open, jag MSF.
Vi bodde på nåt smålustigt lägenhetshotell som vi absolut inte kunde hitta till.
Micke var ju så himla envis också så det slutade med att vi irrade omkring i Malmö i drygt en timme innan Albin till slut tog initiativet och köpte en karta. Vid detta tillfälle upptäckte jag att jag hade en GPS i mobilen, hm...
Till slut hittade vi iallafall fram och det var ju tur att vi åkte så himla tidigt. Vi hämtade ju upp Persson i Alvesta också så det blev en rätt rejäl omväg. Sen var Albins GPS ganska konstig också så det blev en omväg pga den.

Philip sov i stort sett hela vägen från Kalmar till Malmö. Vi blev lite oroliga ett tag när han började sova med öppna ögon och inte vaknade av nånting. Så Albin höjde musiken ordentligt och Philip visade livstecken, en djup pust hördes från Albin som allvarligt trodde Philip hade dött. Men det gick ju bra det där iallafall! :)
Första dagens resultat:
Micke 1
Philip 1
Persson 0
Albin 0
Johanna 1

Andra dagen var ju då den tuffaste med 4 partier. Vi laddade upp med en massa blixtar på kvällen innan. Jag var ju den enda som var nykter och därför gick det alltså ganska bra för mig. Alla i vårt gäng spelade väldigt ojämnt och resultaten blev också sådana. Efter dagens slut så hade:
Micke 2½
Philip 2½
Persson 1½
Albin 2
Johanna 3½
Vi träffade nån av Mickes gamla kompisar från Luleå. Lyckligtvis för mina resekamrater så hade han varit i Tyskland och köpt öl och därmed var våran kväll bestämd. Det blev att sitta uppe till drygt 4 och spela chock. Jag hade turen att hamna på samma lag som Sverige-tvåan, Persson. Dock så var det Micke och hans vän som var starkast. Men efter ett tag gick det inte riktigt lika bra för dem. Lite feldrag här och där, löparen får faktiskt inte hoppa över bönder ;)
Eftersom vi var uppe löjligt länge föreslog Philip att vi skulle dygna, han blev snabbt nedröstad. Istället blev det härliga 3½ timmars sömn. Philip och Albin delade säng och när Micke kom in till dem på söndagen så låg de båda två fullt påklädda på sängen och sov. Helt döda! Micke hade sedan roligt åt detta hela den resterande dagen.

Denna dagen var det dags för två ratingpartier. Det visade sig att vår fantastiska uppladdning lönade sig, då vi tog 5/5p i första ronden! Kanske är det så att 3½ timmars sömn, att vara bakfull och chock kvällen innan är den uppladdningen som fungerar bäst. Ja, vad vet jag..? Det ska tilläggas att jag var spiknykter dock.
Efter sista ronden hade vi tagit:
Micke 4½
Philip 3½
Persson 2½
Albin 3½
Johanna 5½
Det stod därför klart att Ölands SS slagit Bräkne-Hoby i den interna tävlingen. (Perssons poäng gångades med tre) Micke var väldigt nöjd med detta då det tydligen inte händer så ofta. Dessa resultat räckte för att Micke skulle dela ett ratingpris och jag skulle komma trea. Jag är nöjd med tredjeplatsen, men inte vägen fram till den. Det härliga är ju att partierna inte läggs upp så ingen behöver se hur illa jag spelade. Jag gick iallafall upp 22 rankingpoäng till och ligger alltså på 1563 flytande, en uppgång på 159 poäng! Känns ju ganska bra faktiskt :)

Det gick alltså väldigt bra för Kalmar/Öland, bättre än väntat. Micke hade ju t.ex som mål att ta 3½, så detta slog han med en hel poäng! Mycket starkt jobbat faktiskt. Philip spelade starkt och stabilt. Albin spelade lika konstigt som vanligt. Hans partier var ju nästan värre än mina! Tänkte jag skulle lägga upp ett av mina hemska partier som blev remi. Det var faktiskt riktigt illa!

För att summera helgen då så ger jag den toppbetyg. Underbart gäng och bra resultat. Väldigt trevligt, de var väldigt snälla mot mig. Inga gliringar alls i stort sett, nästan lite chockad är jag. Jaja, tack för en bra helg, detta får vi göra om någon gång.


Dag 2 Malmö

Nu ska vi snart bort till nåt konstigt bageri och käka frukost, sen blir det dags för den hemska dagen. 4 ronder, 3 1-timmars och sedan ett 2-timmars... Ska bli lagom skojigt faktiskt


Vann igår, hoppas det går bra idag också. Micke och Philip vann också. Albin och Andreas förlorade, Andreas mötte Grandelius så det var väl inte så oväntat.


Imorgon smäller det!

Ja, imorgon är det då dags för den efterlängtade resan till Malmö. P.g.a. skitvädret ute så ska vi åka en timme tidigare än tidigare beräknat. Alltså blir jag hämtad här hemma vid åtta-tiden.

Ska bli riktigt trevligt detta tror jag. Har peppat upp mig totalt så jag ska klara den långa bilfärden.
Tydligen så ska (enligt Conny)  Albin ta hand om mig, så jag känner mig säker. Hahaha! Ganska roligt faktiskt.


Nehe, nu ska jag packa det sista och sen ska jag äta mat! Mums :)

Ha det gott!

...

Hej alla!

Jag har inte så mycket att skriva, inget som hänt schackligt sett. Styrelsemöte imorgon och julblixt på onsdag.

Jag kanske inte kommer skriva något här på ett tag, pga olika anledningar. Mår helt enkelt inte så bra just nu.

Men jag kommer tillbaka, gör jag alltidKram Johanna

Bara en vecka kvar...

Har idag anmält mig till MSF i Malmö och jag längtar. Tror det kommer bli sjukt skoj, även om jag blir omringad av ölänningar.
Vi åker från Kalmar redan vid 9.00 och åker mot Alvesta för att plocka upp nån och sedan drar vi iväg söderut. Tydligen har Micke bokat nåt "sunkigt lägenhetshotell" (direkt citerat). Jag bryr mig inte så mycket var jag bor, jag har ju iallafall trevligt sällskap! Det är ju det viktigaste faktiskt.

Hoppas det schackliga blir någorlunda också.


Var sista träningen i Lindsdal idag också. Ca 8 stycken idag, det går i konstiga vågor det där... Hade iallafall roligt, efter att jag allvarligt funderat på att ringa till Kalle och säga att jag var sjuk. Hade faktiskt ingen lust att åka dit, men det var ju bra att jag ändrade mig då.
Tre av juniorerna har fått med sig GABIÖ-häften hem över jullovet och jag hoppas de använder dem väl, det hade jag gjort ;)


Nehe, nu ska jag väl snart gå och lägga mig tror jag. Helt slut efter 4 Luciatåg idag och skolstart vid 7.00.

Tjingalång flaggstång!

P.S En uppsjungningsövning vi körde. Testa att sjunga "I've got a head like a pingpong-ball" riktigt fort till en passande melodi, sjukt svårt kan jag säga (:

D.S 


Vinst

Jaha, igår spelades då sista ronden i Klassmästerskapet. Det visade sig att mycket stod på spel för flera spelare i båda grupperna.
I A-gruppen stod vinsten mellan Anders, Jerry och Emil. Anders hade innan sista partiet en liten fördel, men det visade sig inte räcka. Efter en remi mot Micke Nilsson så var det Jerry som fick ställa sig längst upp på prispallen, efter en omtumlande vinst mot Janne. (Jerry hade under 1 min kvar på 10 drag och lyckas ta hem det, helt otroligt). Emil förlorade sitt parti mot Björn och sabbade således sina vinstchanser.
Grattis Jerry!

I B-gruppen var det minst lika spännande. Förstaplatsen jagades även här av tre spelare, Nils-Egon Göljén, Per Martis och jag själv.
Jag spelade svart mot Nils-Egon. Vi hade båda innan sista ronden 4p, men Per låg strax bakom på 3½. Om Per vunnit och jag och NEG spelat remi så hade det blivit riktigt spännande och reglerna hade fått kollas igenom riktigt noga.
Men nu blev det ju inte så. Jag vann och därmed säkrade jag min vinst i gruppen med 5/6. Per förlorade även mot Palle, vilket placerade NEG på en andraplats. Stackars Per hamnade till slut på fjärde plats, eftersom Palle nu gått upp på samma poäng som honom och därför vinner på inbördes möte.

Spännande var det iallafall och allt var klart relativt fort i båda grupperna. Innan halv elva hade alla spelat färdigt.

Jag är nöjd med min prestation, men inte vägen fram till den. Men jag ska inte klaga, en förstaplats är inte fy skam ;)

Jag gjorde iallafall "en godkänd insats"


Referat

Palle J har återigen skrivit ihop ett trevligt referat som jag såklart snor rakt av :)

Ännu en seger kunde radas upp i SK Framåts segertåg. Söndagens bortamatch mot Oskarshamn såg ut att bli en formalitet och flera i laget hade nog förväntat sig en betydligt bekvämare resa. Det krävdes att vi ruskades om ordentligt innan vi kunde resa oss och betvinga Oskarshamnarna.

Det börjar lite segt med att Björn tidigt stöter på patrul som svart och kommer undan med remi.  En viss oro började smyga sig på men efter en snabb blick hos Palle, Lasse och Johanna såg det bättre ut . Janne i sin tur spelade lugnt samt metodiskt och satte tidigt tryck på sin motspelare. 
I hans fall var det klockan som rusade på lite väl fort. När sedan Emil tvingas släppa bönder för att bli av med en intensiv uppvacktning mot hans kung börjar det se mörkare ut. Mörkret blir än kompaktare då Palle räknar fel och tappar först kvalitet och efter två drag till ligger han torn under med fyra bönder som tröst. Janne sliter i sin tidsnöd och Rikard som från början sett så bekymmersfri ut hamnar i tankevåndor och lägger ner en timmes tänk på de tio första dragen.  Tidsnöden ter sig ett alarmerande för både Janne och Rikard. Här tar referatskrivaren en nypa luft för att betvinga den kraftiga ångest som angripitt honom.

 Vid återkomst betvingar lagets gigant Johanna ångesten med sin vinst. Kanonsäkert spel trotts illvilligt virus!  Samtidigt ser vi hur Lasse försöker byta ner sig mot ett lovande slutspel. Dock avbryts här två partier. Först Jannes sedan Rikards för att skriva drag och kolla så de klarar tidskontrollen. Emil får samtidigt en tidig julklapp, remi pga dragupprepning, när han ligger tre bönder under. Karl kämpar men tvingas se sig i en omöjligt tornslutspel med tre fribönder och ger efter en hård kamp upp. Matchen väger ( 2 mot 2) och det verkar som om klockan kan vara avgörande.

Men både Rikard och Janne fixar tiden och det ljusnar nu i matchen.  Janne ligger pjäs över och byter lugnt ner resten för att befinna sig i ett vunnet slutspel med en extra löpare. Det ser sedan riktigt riktigt bra ut när Lasse får sitt slutspel som han förvaltar till vinst. När sedan Rikard rycker de sista dragen mot tidskontrollen och jo det var nog mindre än minutrar kvar när han har 15-20 drag kvar och vinner känns det riktigtt gött!!! Rikard glädjer åter laget med det friska humör han åter höll genom hela denna  minnesvärda söndag! Sist men inte minst tackar vi Palle för att han åter kämpat på och lyckas bärga en halv poäng trotts underläge i stora delar av partiet. Hur han lyckades krångla till det för motståndaren med sina centrumbönder och klara remi… ja det vete tusan! 

Oskarshamn SS - SK Framåt   2,5-5,5

Stefan – Lasse          0 - 1
Bozur - Björn           ½-½ 
Johan – Rikard         0 – 1
Mathias – Emil          ½-½
Zaim – Palle G         ½-½
Mirsad – Karl            1 - 0 
Nabih – Jan               0 – 1 
David – Johanna        0 – 1 

Stort tack till OSS för en trevlig match!


Detta referatet och annat smått och gott finns på www.skframat.wordpress.com


Vinst

Blev en vinst även idag borta mot Oskarshamns SS

Oskarshamns SS - SK Framåt 2½-5½

Lite allt möjligt

I torsdags var jag inne i Kalmar på juniorschack. Spelade lite 15-min mot Göte N. Han hjälper mig lite med öppningsteori, känns riktigt bra faktiskt (:

Igår var det först juniorschack i Lindsdal. Det var endast två stycken killar denna gången, men jag är inte orolig för att det kommer bli någon trend. Helt säker på att det kommer fler små intresserade barn förr eller senare!


Efter det så var det dags för lagträff inför seriematchen. 5 var vi som träffades på Lilla Puben för att snacka taktik och svetsa samman laget. Lika trevligt som vanligt hade vi tillsammans.


Så imorgon är det då dags för rond 3 i Allsvenskan. Vi spelar mot Oskarshamns SS och jag tror att det kommer gå bra. Vårt lag är nog det bästa som vi kommer få ihop den här säsongen, så jag har en riktigt bra feeling about this. Ska bli spännande att se om vi fortfarande hänger kvar i toppen!

Dock är det osäkert om jag kommer kunna vara med då jag gått och blivit väldigt hängig. Får hoppas att det går över under natten så jag kan briljera med mitt fantastiska spel imorgon (;


Kom laddade imorgon SK Framåt!!!

Bedrövligt...

Det är nog ett bra ord för att beskriva de flesta av dagens blixtpartier. Den enda som spelade någorlunda bra var kvällens vinnare, Micke Nilsson. Grattis till det!

Vi övriga spelade, som sagt, ovanligt kasst faktiskt, men det är ju bara blixt så vad gör det egentligen?

Imorgon är det återigen dags för schack i Kalmar, teori med Göte Nissinen :) Verkligen jättesnällt av honom att hjälpa mig. Och sen har jag ju också kört en del slutspelsträning med Micke Ohlsson på tisdagarna, också väldigt roligt.

Vi har ju ingen träning i SK Framåt så då har det blivit så att jag fått börja träna med konkurrenterna. Jag tycker det är roligt iallafall och jag skiter helt fullständig i om några i Framåt tycker det är dåligt. Jag gör ändå precis som jag vill, som jag alltid gjort.


Nehe, nu är det nog dags att jag börjar plugga. Muntlig redovisning på det Behavioristiska perspektivet imorgon, hm...

RSS 2.0