Lite allt möjligt

Idag har jag spenderat dagen på att lägga in gamla partier från Skol-SM 2007. Mycket intressant faktiskt! Kan ju inte säga att det är några speciellt bra partier, så man har ju utvecklats en hel del på 1½ år. Det är ju alltid roligt iallafall.
I mina partier har jag märkt att jag kommer bra ut i öppningen, men sedan börjar jag klanta mig. Det syns tydligt i alla partierna att jag har det svårt efter de första 5-10 dragen. Det har jag ju faktiskt fortfarande, kanske dags att man tar tag i det nu?
Blir tyvärr inget SM för mig i år ändå. :( Ekonomin tillåter inte riktigt det, det är ju GANSKA dyrt att bo på hotell i en vecka. Får nöja mig med att åka på Växjöspelen istället, men det är ju också kul! Tänkte nog vara med som både junior och vuxen då!
Får se om man kan åka på Rödeby Open sen senare i sommar också, skulle ju åkt förra året, men kunde inte ta mig dit. Blir svårt att spela då, hehe...

Kan väl passa på att informera lite om Uteschacket i sommar också!
30års-jubileum i år! Verkligen jätteskoj och jag hoppas att det kan hålla på i minst lika många år till!
Turneringen kommer äga rum Lördagen den 22 augusti, så det är lika bra att ni skriver in det i kalendern på en gång! Mer information kommer senare under sommaren, jag lovar!

Inte mycket till avslutning

Idag skulle vi ha avslutning på Lindsdalsskolan, men det blev inte så mycket med det. Det var nästan ingen som kom! Fint väder ute och många som var lediga, för tråkigt det där! Fick iallafall spöa upp Chrillo i blixt, så dagen blev ju inte helt förstörd ;)
Annars idag så tittar jag lite på gamla partier och spelar lite på www.schackonline.com och på www.playchess.com.

Annat som hänt (inte schack):
*Klarade mitt G-prov om USA
*Fick VG+ totalt på Nationella i Svenska (0.6 p från MVG :@)
*Fick MVG totalt på Nationella i Engelska
*Fick MVG totalt på Nationella i Tyska
*Fick MVG på Kärlekshandboken i Svenskan

Life's really wonderful sometimes :)

Inget speciellt, eller massor?

Idag har jag faktiskt spelat en hel del schack på internet. Spelar just nu om en plats i ett lag på sidan www.schackonline.com
Jättetrevlig sajt med både bättre och sämre spelare (Korrschack för er som inte vet det). Har även kollat lite gamla partier från Skol-SM 2008 och SM 2008, ganska intressant och kul att titta på faktiskt!
Imorgon blir det avslutning för barnen på Lindsdalsskolan. Vet inte riktigt vad vi ska hitta på, men något roligt måste ju hända nu innan sommarlovet. Kanske lite sommaruppgifter att lösa tills vi ses igen?

Kommer även till hösten försöka starta upp ett liknande projekt i Smedby på Dörbyskolan (fd. Silverbacksskolan och Tingbydalsskolan, de har slagits ihop). Då kommer jag mest koncentrera mig på att få tjejer vara med också, så himla dåligt med det. Frågan är ju bara då hur man ska få tjejerna att bli intresserade. Jag har ju försökt tidigare, utan någon vidare uppslutning. Problemet är ju inte att få dem intresserade, det är at få dem till klubben. Det gäller killar också, för den delen. Jag vill ju inte se klubben gå under bara för att vi inte kan få ungdomar/barn intresserade, det vore ju lite synd faktiskt... 
Viktigaste prion för hösten är att få fler juniorer!

Jag och Angelina Fransson har jobbat en hel del med "Schackpinglorna", den nya hemsidan vi schacktjejer ska skapa. Vi får stöd av Sveriges Schackförbund och letar just nu sponsorer, säg till om ni vet några bra och kan hjälpa oss, all hjälp tas gladeligen emot!
Idén med hemsidan är att locka fler tjejer att spela schack. Vi vill också utöka Schackpinglorna senare i framtiden och åka på tävlingar tillsammans, arrangera tjejtävlingar och träningar/läger i olika delar av Sverige. Vi schacktjejer ska gå ihop för att visa att det finns tjejer som engagerar sig och att ALLA kan spela schack. Vi kommer även att tillsammans gå ut i skolor och även vilja starta olika projekt för att få igång tjejschacket i Sverige, mycket jobb, men det är det helt klart värt! Som det är idag så funkar det inte, det är mycket få tjejer som spelar i klubbar, ändå är det nästan lika mycket tjejer som killar som är med i Schackfyran (en helt fantastisk tävling för fjärdeklassare). Konstigt att man inte kan få tjejerna till klubben sedan. Vi tror att vi tjejer kan locka fler att börja bara genom att visa att det faktiskt finns tjejer som spelar schack, då behöver man inte känna sig lika ensam, som man ofta gör som ensam tjej. 
 
Nehe, nu måste jag verkligen plugga SO och Engelska. (Tre prov imorgon, blööööööööööö)
Tjohej!

Inbjudan Växjöspelen 2009

Inbjudan till:
VÄXJÖSPELEN år 2009
Lördag-söndag 13-14 juni

Sommaren står för dörren, liksom våra traditionella Växjöspelen, 48:e året i följd med samma spelschema - fyramannagrupper - och utgör en breddtävling alla klasser från knatte till SM. Den utgör också en förövning för SM.

HJÄRTLIGT VÄLKOMNA!
 

SPELLOKAL: ProCivitas Privata Gymnasium, Vallgatan 12, Växjö
                  Vägbeskrivning/karta

SPELFORM: fyramannagrupper, 3 ronder
Seniorer och A-Juniorer gruppindelning efter rating

SPELTEMPO:
Seniorer och A-juniorer:
40 drag på två timmar + 30 min per spelare/parti
B-ungdom födda 93-95 : 45 min/spelare och parti
C-ungdom födda 96-98 : 30 min/spelare och parti
D-ungdom födda 99- :  20 min/spelare och parti (troligen dubbelrondigt)
Bergergrupper, storleken beroende på deltagarantal

PROGRAM lördag 13 juni
UNGDOM: B, C och D

personlig anmälan kl 9:30
spelstart rond 1 kl 10:00
Ungdomsklasser, OBS spelar endast lördag kl 10:00 - 15:00
B = födda 93-95
C = födda 96-98
D = födda 99 och senare

SENIORER och A-Juniorer
personlig anmälan kl 15:00
spelstart rond 1 kl 16:00

PROGRAM söndag 14 juni
rond 2 kl 9:00
rond 3 kl 15:00

Information
Alf Isaxon, tel 0470-916 87, 070-36 916 87

ANMÄLAN:
genom inbetalning av startavgiften på Plusgiro 58 02 94 - 7,
före 5 juni 2008. Efteranmälning 50 kr extra.
OBS! Ange namn och ratingtal.

Webanmälan till Växjöspelen

Deltagarförteckning Växjöspelen

STARTAVGIFTER
Seniorer 200 kr (IM och GM fri start)
A-juniorer 100 kr, B, C, D ungdom 80 kr
Anmälan måste göras före 5 juni.
Uppge ratingtal och klubb i anmälan!

PRISER
Ett varierat prisbord där 1:an och 2:an erhåller pris
Ungdomar: minnespriser


Bara ett inlägg

Jaha, jag har inte skrivit på ett tag så det är väl dags nu. Har precis kommit hem från Polen, där har jag inte kunnat skriva något.
Det har blivit mycket lite schack för min del den senaste tiden. Skolan tar upp ALLDELES FÖR MYCKET TID. Skönt att nian snart är klar nu ;)
Ska kanske inte spela SM iallafall nu för jag har nog inte råd. Det kostar för mycket det där. Nehe, jag får väl hålla mig här hemma i Kalmar/Smedby och spela istället. Ska spela med småttingarna i Lindsdal på fredag, avslutning tror jag att det blir. På onsdag är det styrelsemöte också, kommer nog mest att handla om flytten.
För er som inte vet det så ska SK Framåt byta lokal och vi kommer fr.o.m i höst att vara på Lötvägen i en föreningslokal där. Kommer säkert att bli jättebra, men det blir en omställning att jämt plocka fram och tillbaka pjäserna, men det blir nog jättebra! Hyran är mycket lägre och det kan det ju vara värt då!

Tävlingar jag hoppas på att spela:
*Växjöspelen
*SM i Kungsör
*"Sommarschack" i Kalmar (Kalmar SK arrangerar)
*Något läger mer juniorerna i klubben

Det var allt för mig för ikväll. Tjingatjång!


Funderingar

Igår kväll låg jag och funderade på olika saker om schack och då skrev jag denna lista:

* Jag har funderat på att skriva en liten och eller ett häfte om nybörjarschack. Tänkte att jag kunde använda det jag lärt mig under åren och sprida det till andra.

* Hur många öppningar finns det? Är det någon som räknat?

* Varför är det kungen man ska försvara och inte drottning/damen. Brukar det inte vara tjejerna som ska bli räddade?

* Hur ska jag få fler att läsa min blogg? Mellan 10 och 15 stycken per dag är för dåligt. Tipsa alla schackintresserade ni känner! (och alla andra också  för den delen)

* Hur spelar man egentligen "tre-schack"? Någon som kan förklara för mig?

* När ska jag åka iväg på någon tävling? Jag spelar alldeles för lite!

Annars händer det väl inte så mycket. Håller ingen koll på schackvärlden överhuvudtaget just nu. Kollade igenom mina schackpriser idag och kom på att jag spelar alldeles för lite. Någon som vill tävla med mig?
Ja, annars så tror jag inte att jag funderar på så mycket just nu. Är supersugen på att spela blixt och det bara kryper i benen och händerna på mig!

Dagens schackproblem:
Vit drar och vinner


Måste ta en paus

P.g.a olika anledningar så måste jag ta en paus med bloggandet, om jag kommer skriva något så kommer det handla om annat än schack.

En anledning till pausen är att en jag känner har tagit livet av sig och jag känner att mitt huvud är på andra ställen just nu. Har hänt för mycket för att jag ska kunna koncentrera mig...

Kommer tillbaka igen, you'll see!

R.I.P Mikkie Jovanovic´

TFS

Nu har dom tänkt till ordentligt och kommit på något redigt bra... Snor texten från http://www.schack.se/

Tidskrift för schack utkommer i år med sin 115:e årgång sedan starten och tidningarna utgör en veritabel guldgruva för den som vill läsa om schack. Nu inleder Sveriges Schackförbunds Informationskommitté arbetet med att göra samtliga årgångar av TfS tillgängliga för nedladdning på internet. Ambitionen är att en ny årgång ska läggas ut för nedladdning varje vecka. Formatet är PDF som exempelvis går att läsa i programmet Acrobat Reader, vilket är gratis att ladda hem. Vi startar med TfS från 2008 och arbetar oss bakåt i tiden. Håll till godo!

TfS 2008
2008 var ett stort år i TfS historia. Vid kongressen i Växjö beslutades nämligen att tidskriften skulle göras om till medlemstidning.  I samband med det tog Niklas Sidmar över redaktörssysslan från Lars Grahn.
Tiger Hillarp Persson hade ett fint år med segrar i både Sigemanturneringen och SM och en stark insats i OS i Dresden. Emanuel Berg spelade också bra och etablerade sig över 2600 i rating. Pia Cramling gick till semifinal i Dam-VM. Junioren Nils Grandelius fortsatte sin utveckling och erövrade under året såväl IM-titeln som en första inteckning i stormästartiteln. I Elitserien bröt Rockaden Sollentunas segersvit efter en som vanligt rafflande avslutning. Den framgångsrika breddtävlingen Schackfyran fortsatte sitt segertåg.
På den internationella scenen glänste unge norrmannen Magnus Carlsen och nosade på förstaplatsen på världsrankingen. Indiern Viswanathan Anand försvarade sin VM-titel mot ryssen Vladimir Kramnik. Schackvärlden drabbades av sorg när den legendariske amerikanske världsmästaren Bobby Fischer gick ur tiden.
Om allt detta och mycket därtill stod det att läsa i TfS under 2008! Så ladda ner tidningarna och hugg in på ett smörgåsbord av turneringsreferat, kombinationer, historiska artiklar, intervjuer, spelöppningstips och mycket annat.
Till TfS-arkivet

Hoppas ni tycker det är trevligt, det för iallafall jag!

KM Snabbschack 2009

Årets klubbmästerskap i snabbschack är avgjort och högst upp på prispallen återfinner vi ordförande Chrillo Lindholm! Men det blev som synes mycket hårt i toppen. Chrillo vägrade förlora förrän sista partiet mot Kalle, men kvalitetspoängen räckte ändå för seger. Trean Johanna mjukstartade med en tidig förlust mot Göte K. men spurtade på slutet. Lasse lyckades inte knipa någon poäng men var ändå vid gott mod hela kvällen.

snabbschack-2009

Trevlig kväll, verkligen! Synd att inte fler kunde medverka, men vi hade det bra ändå och det blev jämnt och hårt, precis som det ska vara!


Avslutning

Hallå alla glada (och ni andra också)
Nu har jag nästan precis kommit hem från juniorschacket. Det var säsongens sista träning och vi hade jätteskoj! Lasse, jag, Erik, Max och deras kompis Björn hade riktigt trevligt. Vi började med vanligt skitsnack om allt som hänt, sen visade Lasse ett av mina partier från i onsdags. Mötte Magnus Spång och vann båda (resultat finns inlagt tidigare under veckan). Efter det hade vi kombinationstävling, eller rättare sagt GABIÖ-tävling. Lasse ställde upp fyra ställningar och vi fick två minuter på oss att lösa dom. Max startade bra och klarade alla på 1 min 35 sekunder, vilket gjorde mig och Erik lite nervösa. Erik klarade dom tyvärr inte, men han jobbade hårt och hade rätt idé hela tiden, han måste bara våga testa, det kan ju aldrig bli mer än fel. Sen var det då min tur, lite halvskakis går jag in i rummet och Lasse kortade ner min tid till 1.30 minut istället, lite mera press... Puhhh.. Djupa andetag xD
Tog dom ganska enkelt, märks att man tränat in dom för jag kände igen allihopa. Klarade dom på 45 sekunder.. Tjohoooo! SEGERN ÄR MIN SEGERN ÄR MIN!!!
Haha, jaa.. Ganska glad blev jag ju.. Härligt att vinna över Max (vi slog vad innan om vem som skulle vinna så jag fixade det)
Efter det var det dags för det allvarliga, det vi sett fram emot hela tiden... Lasse och Erik mot Johanna och Max i tre partier Schock! Lasse vann första partiet mot mig efter mycket stret (och få skickade pjäser från Max och Erik). 1-0 till Lasse och Erik. Nu var vi alltså tvungna att vinna, och det gjorde vi minsann! Satte schack-matt på Lasse, alltid underbart att göra det ;)
Nu gällde det alltså, allt hängde på det sista partiet. Det blev hårt och svettig, men jag lyckades återigen sätta matt på Lasse med ett torn på d1!!! Härligt, jag och Max vann den slutliga striden.
Nöjda och glada gick vi sedan hemåt. Längtar redan till hösten, och det vet jag att de andra också gör!

Tack Lasse, Max, Erik och Björn för en mycket trevlig kväll, har inte haft så skoj på länge! (Några bilder kommer senare)

Pepprar med gamla schackproblem

Ni får själva lista ut om det är vit eller svart vid drag,
lite klurigare... Eller hur?Schackproblem


Svart drar

Schackproblem


Svart drar

Finalspel

I finalen spelade Anders starkt och förivrade sig på inget sätt i det första partiet. I det andra partiet försökte Jerry hitta luckor i motståndarens försvar. Trotts ett frenetiskt försök där Jerry bytte bort damen till viss materiell fördel så nådda han inte ända fram. Tidsnöden fällde i detta parti sitt obarmhärtiga avgörande.


Anders-Jerry 1,5-0,5


I matchen om 3-4 plats spelade Karl mot Paul G och visar åter upp en positiv inställning till schack där han vågar ge sig in i intressanta ställningar.  Paul behöll lugnet och försvarade sig bra. Spelarna vann var sitt parti  och avgöramdet gick till 5 minuters blixt. Karl spelade fram vinstställningar men förlorar på tid i båda partierna.


Paul G-Karl 1-1 (2-0)


I matchen om 5-6 plats mötte Émmabodas Göte N och SK Framåt´s Nils Egon. En jämn match som gick till blixt. Nils Egon gjorde ett tappert försök men det blev till slut Göte n som komfortabelt vann båda partierna.


Göte N-Nils Egon 1-1 (2-0)


Matchen om 7-8 plats avgjordes på w.o.


Jan-Einar 2-0 w.o


Matchen 9-10 gick mellan Chrillo och Paul J. Paul som aldrig vunnit ett parti mot Chrillo trotts flera försök .  Första partiet avgörs när Chrillo tappar två bönder i mittspelet och sedan inte fick tillräckligt motspel.  I det andra partiet spelar Chrillo som vit  upp sig rejält och Paul gör en del tveksamma drag i sitt försök att få motspel mot Chrillos kungställning. När allt känns kalkat för svart börjar istället Chrillo släppa in Paul i spelet. Slutligen tappar Chrillo pjäs och tappade därmed både parti samt match.


Paul-Chrillo 2-0


Matchen 11-12 gick mellan Magnus och junioren Johanna. Magnus mörkade både trötthet och huvudvärk med ett blixtrande tempo. Dock fick Magnus ganska snart se sig i oundvikliga förlust ställningar som Johanna mycket klokt förvaltade till två vinster. Ja det gäller att se till att vara väl förberedd ifall vi andra i klubben ska ha någon chans mot Johanna i framtiden. 


Johanna-Magnus 2-0


Matchen 13-14 gick mellan Mats och Göte K. Två partier som Mats med ett aktivt spel förvaltade till vinst. I sitt vitparti hade Mats snart funnit ut hur han skulle få fördel över svart.  Göte fann heller inget motmedel mot Mats aggresiva vitspel. I övrigt två spelare som något oförtjänt hamnat långt ner i resultatlistan då deras spel stundtals är frejdigt samt svårläst.


Mats-Göte 2-0


Matchen 15-16 blev inte någon match alls då Per lämnade w.o!


Fredrik-Per 2-0 w.o


Sist men inte minst kom Lars E som inte mötte någon i vare sig semifinal eller final utan lutade sig tillbaka i vårsolen. Lars hade en tuff turnering men som alltid gäller följande devis:

-When the going gets though the though gets going!


RSS 2.0